Klik voor het menu+

De Nieuwe wereld

Posted in Kunst & vormgeving

NieuweWereldLelystad

Natuurkunstpark is een jaarlijks terugkerende buiten expositie in Natuurpark Lelystad, georganiseerd door de Kunstenaars Vereniging Flevoland. Het thema van 2012 was: Het Begin van de wereld. Voor Natuurkunstpark 2012 heeft Rob twee kunstwerken gemaakt. Hiernaast ziet u een afbeelding van het werk ‘De nieuwe wereld’. Een zitelement met daarin de tekst “waar begint mijn nieuwe wereld”. Hein Walter schreef bij dit werk de volgende tekst:

Stilstaan

Ergens bij stilstaan, dat is ergens even over nadenken, tijd nemen om iets tot je door te laten dringen. Vaak ga je erbij zitten. Stilzitten heeft die betekenis van nadenken gek genoeg weer niet. Dit kunstwerk roept om op om te gaan zitten en ergens bij stil te gaan staan.

Het is een lege, afgesloten ruimte. Er is plaats voor twee, hooguit voor vier. Je zou het kunnen beschouwen als een wachtkamer, een bushokje.
De bus naar de nieuwe wereld vertrekt over een paar minuten.

Het is tegelijk een ruimte voor gesprek. Je kunt elkaar er niet ontlopen. Als je daar met iemand anders zit, dan kan het niet anders dan je je bewust bent van het gesprek, bewust van de ander. De woorden klinken er door de overkoepeling ook anders.

Het is ook een plek die uitnodigt voor het doen van een bijzondere belofte. Ja, ik wil. Je zit met z’n tweetjes knus in een ring en je spreekt uit wat je voelt.

Rond, zoals de wereld rond is. Het is ook een stuk buis. Buizen zijn gemaakt om te stroomlijnen, te geleiden. Tijd stroomt erdoorheen,
in de vorm van de wind. De tijd brengt ons vanzelf naar de toekomst.